• Lorem ipsum

Speciale LED dimmers
Het principe van de 'oude' conventionele dimmers is het traploos verlagen van de gemiddelde netspanning. Hierdoor wordt de lichtsterkte van gloeilampen of halogeenlampen geregeld. Het gebruik van een dergelijke dimmer zal bij LED lichtbronnen tot problemen leiden. De lichtbronnen  gaan bijvoorbeeld knipperen, zoemen of trillen. Dit veroorzaakt schade aan de LED lichtbron waardoor deze uiteindelijk defect raakt. Voor zowel 12V als 230V LED lichtbronnen zijn er daarom dan ook speciale dimmers. Bij dimmers wordt vaak over ‘fase afsnijdende’ of ‘fase aansnijdende’ typen gesproken. Dit levert vaak veel vragen op en onnodige complexiteit. Om het eenvoudig te houden, er zijn dimmers die op beide varianten werken de zogenaamde RLC universele dimmers.

Het dimmen van 230V LED lichtbronnen
Een LED (Licht Emitterende Diode) kan niet rechtsreeks op een hoge spanning van 230 Volt werken. Daarom hebben deze lichtbronnen een ingebouwde elektronische schakeling om de netspanning van 230V om te zetten naar een laagspanning van 12 Volt. Let erop dat de aan te schaffen 230 V LED lichtbronnen überhaupt geschikt zijn om te kunnen dimmen. Dit wordt bij coollamp.nl altijd aangegeven in de desbetreffende productspecificatie.

De minimale belasting van de LED dimmer
Bij het dimmen van LED lichtbronnen is het van belang er op te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is. Er zijn bijvoorbeeld LED dimmers met een minimale belasting van 4 watt. Stel dat de lichtbron die aangesloten wordt op deze dimmer een lager wattage heeft, bijvoorbeeld 3 watt, dan zal de lichtbron niet of niet goed dimbaar zijn ('schokkerig gedrag'). Bij een lamp met meerdere lichtbronnen op een aansluiting, zoals bijvoorbeeld een 3 of 4-lichts pendel of balklamp, kan eenvoudig de wattage van de afzonderlijke  lichtbronnen bij elkaar opgeteld worden. Stel we hebben een lamp met 4 lichtbronnen van elk 3 watt dan is het totale wattage (opgenomen vermogen) 12 watt. Voor een dimmer met een minimale belasting van 4 watt is dit een prima combinatie.

De maximale belasting van de LED dimmer
Zoals het voorgaande blijkt is het dimmen van meerdere lichtbronnen met 1 dimmer geen probleem. Belangrijk is dat het opgetelde totale vermogen van de lichtbronnen niet meer is dan de maximale belasting die de desbetreffende dimmer aan kan. Met andere woorden net als bij de minimale belasting (wattage) kent de LED dimmer ook een maximale belasting. Om problemen met de elektrische veiligheid te voorkomen, geldt als te hanteren vuistregel dat het totale vermogen van de aangesloten lichtbronnen minimaal 10% lager is dan het maximale vermogen (wattage) van de LED dimmer.

Vier vuistregels voor het dimmen van LED lichtbronnen

  • Let op of de LED lichtbronnen dimbaar zijn, zie de productspecificatie.
  • Gebruik bij voorkeur een universele LED dimmer.
  • De minimale belasting van de dimmer is lager dan die van de aangesloten lichtbron(nen).
  • Het totale vermogen (wattage) van de lichtbron(nen) blijft tenminste 10% onder de maximale belasting van de dimmer.

Hoe zit het met de dimbaarheid van de lichtbronnen in het coollamp assortiment?
Bij elke lichtbron is aangeven of een lichtbron dimbaar is. Coollamp heeft diverse snoer en inbouwdimmers getest op nagenoeg al de lichtbronnen in ons assortiment. Zowel met het fase aan- als afsnij principe zijn de resultaten uitstekend te noemen.

coollamp.nl dimmer testopstelling

LED lichtbronnen met 3 standen lichtsterke.
Een mooi alternatief voor de dimmer zijn de LED lichtbronnen met ingebouwde 3 standen dimmer. Door middel van het bedienen van de bestaande aan/uit schakelaar kan de lichtsterkte op ca. 20, 50 of 100% ingesteld worden (ook wel SceneSwitch genoemd). Uit de praktijk blijkt dat ook met een externe dimmer dit vaak de instellingen zijn die worden gebruikt. De voordelen zijn duidelijk, geen dimmer aanschaffen en geen installatiewerkzaamheden.